Om os

Dengang det hele startede

Et lille stykke ude i Kattegat godt 40 kilometer ud fra Frederikshavn ligger en lille ø, Læsø. Det er sommeren 1963, og Danmark viser sig fra sin smukkeste side. Rapsmarkerne står gult, bøgen er lige sprunget ud, og midsommer er nær. Omkranset af det dybhavsblå vand tager det lille fiskersamfund på Læsø sig altid smukt ud, men denne årstid er noget helt særligt. Nætterne er korte, og lyset strømmer frem, så selvom det er tidlig morgen, summer det af liv på molen i Østerby. De første blå fiskekuttere sejler langsomt ind, og ude i horisonten kan anes flere af de klassiske kuttere.

I lasten er nogle af de bedste fisk, som de danske farvande har at byde på, men med i lasten har fiskerne også noget andet, en bifangst. Smukke, røde skaldyr i massevis – jomfruhummere. Enhver af øens beboere spiser med fryd det lille krebsdyr, og når gæster kommer forbi den idylliske ø, knuselsker de jomfruhummeren fra første bid. Men alligevel er alt ikke, som det skal være. Der fanges flere jomfruhummere, end læsøboerne kan spise. Noget må gøres, hvis ikke de lækre skaldyr skal gå til spilde. Øboerne elsker jomfruhummerne, så hvorfor skulle resten af verden ikke også elske denne delikatesse, spørger fiskerne sig selv. Svaret bliver Læsø Fiskeindustri – en  fabrik, som er ejet af fiskerne selv, der kan tage imod de store mængder jomfruhummere og distribuere dem ud til danskerne og resten af verden. Det bliver en succes. Madglade folk fra hele verden tager hurtigt jomfruhummeren til sig, og fra at være en bifangst bliver jomfruhummeren på rekordtid anerkendt som en lækker dansk delikatesse – guld fra Læsø – og den indtager pladsen på menukort rundt om på de bedste restauranter i hele verden.
Kærligheden til den lækre spise er nu ikke længere kun forbeholdt læsøboerne. Verden har i den grad taget jomfruhummeren til sig, og efterspørgslen stiger eksplosivt. Jomfruhummeren er ikke længere en bifangst, men bliver de blå kutteres mål.

Ikke meget har ændret sig siden 1960’erne. Fiskerne er lidt mere grå i toppen, men Læsø Fiskeindustri er stadig deres, for hele 95% af alle virksomhedens aktier ejes af fiskerne, deres efterkommere, medarbejdere på Læsø Fiskeindustri og personer med relation til øen. Fiskerne fisker også stadig i deres smukke blå kuttere, og vejen fra hav til bord er kort. Fiskerne lægger til kaj 50 meter fra fabrikken på Læsø, som hver dag tager imod dagens fangst, kører det ind på fabrikken, hvor det pakkes og derfra distribueres ud til forbrugere i hele verden. På fabrikken arbejder tidligere fiskere eller deres ægtefælle. Børn, som ikke længere er børn, finder også vej, og de bidrager alle til, at Læsø Fiskeindustri er øens største arbejdsplads.

 

Vi vil være den bedste udgave af os selv

.. derfor arbejder vi værdibaseret!

Vi vil være ordentlig, og alt hvad vi gør skal være gennemsyret af respekt. Og det gælder hele vejen rundt. I måden vi er sammen på. I vores strategier for virksomheden. I mødet med vores kunder. Når tingene er nemme, men også når der er krusninger på havet. Når vi siger goddag til nye medarbejdere, men også når vi siger farvel. Kort sagt, vores eksistens tager udgangspunkt i, at vi tror på, at det er i relationen til vores medmennesker at udvikling og arbejdsglæde skabes, og at relationen skabes ved at være ordentlig og udvise respekt.

Vision og mission

Hos Læsø Fiskeindustri spiser vi nok lidt flere jomfruhummere end gennemsnittet. Okay indrømmet, mange flere end gennemsnittet. Men for pokker, de smager fantastisk og sprudler af sundhed.

Derfor har vi en vision:
Læsø Fiskeindustris vision er at positionere sig som verdens førende producent og leverandør af jomfruhummere, og at udbrede kendskabet til et unikt produkt af højeste kvalitet.
Læsø Fiskeindustris er bevidst om selskabets historie og særlige tilknytning til Læsø, og vil fortsat tilstræbe at skabe tilfredshed hos sine leverandører, medarbejdere og aktionærer

På baggrund heraf og med værdigrundlag som fundament er vores mission klar:

Læsø Fiskeindustris mission og berettigelse er baseret på selskabets evne og vilje til at skabe resultater for ejerne (aktionærerne), og at leverandørerne (fiskerne) finder det attraktivt at lande deres fangster til selskabet.
Læsø Fiskeindustris vil således træffe beslutninger og anvende sine samlede kompetencer og ressourcer på at sikre de bedst mulige vilkår for fiskerne, samtidig med at Læsø Fiskeindustris fremstår som en attraktiv og værdibaseret arbejdsplads, der producerer og leverer jomfruhummere af højeste kvalitet.
Læsø Fiskeindustris råvaregrundlag er baseret på et sundt havmiljø, og Læsø Fiskeindustris ønsker at leve op til vores ansvar i forhold til bæredygtighed og klimapåvirkning.

Vores afdeling i Skotland

Vores skotske afdeling, Laeso Fish Limited, er et fuldt ud ejet datterselskab. Med udgangspunkt i den skotske fiskerby Peterhead tilbyder vi fra denne afdeling et bredt frostsortiment af jomfruhummere fanget i de farvande, der omgiver Skotland. Ud over at jomfruhummerne kommer fra andre farvande, end de jomfruhummere, der distribueres fra Danmark, er principperne de samme som i vores andre afdelinger – håndsortering og kvalitetssikring, samt en helt særlig indfrysningsteknik, der sikrer, at jomfruhummeren bibeholder sin saft og kraft. Derudover har Peterhead, ligesom afdelingerne i Danmark, det traditionsbundne fiskeri i sit nærmiljø.